Günün Tarihi:25 Nisan 2018

Bayraktar’dan önemli açıklamalar

Akyazı Ziraat Odası ve Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, gerçekleşen kasım ayı meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Kabul edildi
Toplantının ilk gündem maddesi, yönetim kurulunun ekim ayı içinde almış olduğu kararlara ilişkindi. Kararlar tek tek okundu ve oy birliği ile alınan kararlar kabul edildi. Gündemin ikinci maddesi Odanın ekim ayına ait mizanının okunmasıyla ilgiliydi. Mizan Muhasebe Müdürü tarafından okundu ve meclisin onayına sunuldu. Meclis üyelerinin oy birliği ile odanın ekim ayına ait mizanı kabul edildi.

Gündem dışı
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, önemli konularda açıklamalarda bulundu ve Meclis üyelerini bilgilendirdi. Bayraktar’ın ilk önemli açıklaması mısır ürününe ilişkindi. Geçen yıl alınan verimin bu yıl yarı yarıya bile alınamadığına dikkat çeken Bayraktar, bu hususun önemli olduğunu ve sebebinin biraz da çiftçinin kendisinde olduğunu söyledi.

Zarara
Birkaç metre kare daha yer edineyim diye düşünüp tarlaların kenarlarındaki arkların kapatılmasının çiftçiyi zarara uğrattığını anlatan Bayraktar, “Yağan yağmur suları gidecek yer bulamadığı için tarlada kaldı. Bu durum hem ekinimizi geç ekmemize, hem de ekilen ürünün çürümesine ve verimin azalmasına neden oldu. Bu da çiftçimizi olumsuz etkiledi” dedi.

Rekabet
Mısırda verim düşüklüğünün sadece Akyazı’da olduğunu, Sakarya ve diğer ilçelerde aynı durumun söz konusu olmadığını anlatan Bayraktar, Sakarya’da mısır fiyatını Şen Piliç tarafından belirlendiğini, bu durumun ortadan kalkabilmesi için Şen Piliç’le rekabet edecek başka firmalarında Sakarya mısır alımı yapmalarının gerektiğini söyledi. TMO’nun da mısır alımı yaptığını, ancak üreticilerin ofise mal vermediğini belirten Bayraktar, yaş mısır alımında TMO’nin piyasalara oranla daha düşük fiyat vermesini sebep olarak gösterdi.

Fındıkta durum
Fındık ürününde üretim miktarının fındık ihraç edenlerin kopardıkları yaygara gibi gerçekleşmediğini, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı ve daha sonra Tarım Bakanlığı’nın da katıldığı ve kabul ettiği rakamlarda gerçekleştiğini, bu nedenle üreticilerin ihtiyaçtan fazla malı piyasaya sürmemesi halinde fiyatların beklenen seviyelere çıkacağını defalarca deklere ettiklerinin anlatan Bayraktar, 10 lirayla açılan piyasanın bugün Akyazı’da 12,5 lira civarına çıktığını, fiyatların piyasaya mal sürülmemesi halinde daha da artacağını söyledi.

Genç nüfus
Çiftçilikle uğraşanların yaş kategorilerinin hızla yükseldiğinden bahseden Bayraktar, “Tarlada çalışan nüfusu gençleştiremezsek bu işin altından çıkamayız. O nedenle genç nüfusu tarlaya sokmalı ve onlara üretim yaptırmalıyız ki bu uygulamadan hem onlar, hem de ülkemiz yararlansın” dedi.

Lisanslı depoculuk
Bayraktar, “Sakarya’da lisanslı depoculuk hizmetini hayata geçiremediğimiz sürece fiyatları belirlemede etkili olamayız” dedi. Lisanslı depoculuk hizmetinin Sakarya’da uygulanır hale gelmesi halinde bundan tüm çiftçilerin yararlanacağını belirten Bayraktar, konuyla ilgili olarak oda ve birlik olarak çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Destekler sürmeli
Fındık için geçerli olan desteğin mısır için de geçerli olduğunu söyleyen Bayraktar, kg. başına verilen 4 kuruşluk desteğin 6 kuruşa çıkarılması isteklerini hükümete ilettiklerini ve bunun da takipçisi olacaklarının anlattı. Alan bazlı fındık desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının alınması ve açıklanması halinde bu destekten yararlanacak olan üreticilerin hiç zaman geçirmeden bir dilekçe ile İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiğini hatırlatan Bayraktar, isteyen üreticinin dilekçe örneğini odadan temin edebileceğini ve bu konuda da personelinin üreticin ve çiftçinin hizmetinde olduğunu söyledi.

ÇKS kayıtları
Ziraat Odası Başkanı Bayraktar, son olarak da ÇKS başvurularına ilişkin bilgiler verdi. Bayraktar, 2016 yılına ait ÇKS müracaatlarının Ekim ayında başladığına ve müracaatların Haziran 2016 yılına kadar süreceğin dikkat çekti ve bu yıl içinde ÇKS için Odaya müracaat eden çiftçilerden 2016 yılı için alınacak olan yıllık aidat miktarının 2015 yılı miktarında olacağını da söyledi.

7 Kasım 2015 , Cumartesi Bu haber toplam 396 defa okundu.
YASAL UYARI:Haber portalımız 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayınlanmaktadır Yayınlanan fotoğrafların yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, önceden yazılı izin gerektirir. Portalımızda yayınlanan haberler ise, kaynak gösterilmek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

Bu Haberi Okuyanlar Bunları da Okudu

Arşivde Tarihe Göre Arama Yap