Yazıklar olsun!

Bayram öncesinde ortaya çıkan fırsatçılar sebze ve meyve fiyatlarının ikiye hatta üçe katlanmasına yol açtı. En büyük artışın ise patates ve soğana gelmesi vatandaşın öfkelendirmeye yetti.
Boşluktan yararlanma
Patates ve soğanın Adana ile Hatay’dan geldiğini belirten pazarcı esnafları, “Artışlar bizden kaynaklı değil. Biz ucuz alırsak ucuza pahalı alırsak pahalıya satıyoruz. Şu anda bir kilo patates 5 ile 7, soğan ise 5 liradan satıyoruz. Bir hafta öncesinde ise fiyatlar bunun yarısıydı. Mahsulü 3-4 tüccar alınca aradaki boşluktan yararlanıp fiyatları arttırdılar” dediler.
Tam bir fırsatçılık
Ramazan ve Bayramı fırsat bilen bu tüccarların malı piyasaya istedikleri kadar verip fiyatları yükselttiklerini belirten pazarcılar, “Patates ve soğan rekora gitti. Burada çiftçi ve biz değil aracı olan tüccar kazanıyor. Kısaca tam bir fırsatçılık yapılıyor” dediler.
Denetimi kim yapacak?
Sadece soğan ve patates değil, neredeyse tüm sebze ve meyvede artan fiyatları denetleyen bir mercide maalesef yok. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu duruma müdahale ederek, gerekli önlemi almasını isteyen vatandaşlar, “Göz göre göre kazıklanıyoruz. Bu kazıklanamaya biran önce müdahale edilmeli” dediler.
Katlı Pazar esnafı da fiyatların yüksekliğinden dolayı satışların düştüğünden yakınırken, utandıklarından bazı meyve ve sebzelerin üzerine düşük görünsün diye yarım kilo fiyatını yazdıklarını bile söylediler.
İşte Pazar Fiyatları
Biber 3.50
Domates 4
Patlıcan 3
Fasulye 6
Salatalık 2.5
Patates 7
Soğan 5
Çilek 7
Şeftali 5
Kayısı 5
Kabak 3
Araka 3
Muz 7.5
Marul 2
Maydanoz 1.5
Barbunya 10
Erik 6
Karpuz 1.5