-

 

Günün Tarihi:22 Kasım 2019

Kazanlar pekmez için kaynıyor


Pamukova ilçesinde kış hazırlıkları yürüten vatandaşlar, topladıkları üzümleri kurdukları kazanlarda kaynatarak pekmez yapıyor.

Kıvama gelene kadar

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan pekmez, kazanlarda kaynamaya başladı.

Anadolu'da yoğun tüketilen pekmez, üzüm üreticilerinin meşakkatli uğraşları sonucunda hazırlanıyor.  Bağlardan toplanan salkım salkım üzümler, ilk olarak torbalara konuluyor. Ardından toprakla karışması için ezilen üzümler, daha sonra kaynatılmak üzere kazanlara konuluyor. Üzümler, odun ateşinde 3-4 saat sürekli karıştırılarak kaynatılıyor. Kıvama geldikten sonra bekleme sürecinin ardından kavanozlara doldurulan pekmez daha sonra sofralarda yerini alıyor.

 

Kışa hazırlık

Pamukova ilçesinin Akçakaya Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar da yüz yıllardır atalarından öğrendikleri pekmez yapma geleneğini sürdürüyor.  Pekmez üreten Piyaze Filiz, "Yiyeceğimiz kışlık pekmezimizi ayırıyoruz, kalanı da satıyoruz, eşe dosta veriyoruz. Kışa hazırlık yapıyoruz; pekmez, fasulye, nohut, bulgur hazırlığımız böyle devam ediyor" diye konuştu.   Müyesser Işık da pekmez yapımının zahmetli olduğunu ve uzun sürdüğünü dile getirerek, "Her yıl olduğu gibi kışlık pekmezimizi hazırlıyoruz. Pekmezimiz organiktir, pekmez olmazsa olmazlardandır" dedi.

 

7 Kasım 2019 , Perşembe Bu haber toplam 281 defa okundu.
YASAL UYARI:Haber portalımız 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayınlanmaktadır Yayınlanan fotoğrafların yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, önceden yazılı izin gerektirir. Portalımızda yayınlanan haberler ise, kaynak gösterilmek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.

Bu Haberi Okuyanlar Bunları da Okudu

Arşivde Tarihe Göre Arama Yap

Arşivde Ara

Site İçi Arama

 


 

 

 

 

SAKARYASPOR PUAN DURUMU