Sakarya Yenigün

Yeni düzenleme geliyor
Sakarya Yenigün

Karınca operasyonu
Sakarya Yenigün

Türkiye'ye Sakarya Modeli
Sakarya Resmi İlanlar
Seri Ilanlar
Cep Telefonları İçin
Haftanın Anketi
Gar projesini nasıl buluyor sunuz?
  Olumsuz
  Olumlu
Haberim Olsun
Adınız Soyadınız

E-Posta Adresinizi

Sakarya'da Hava
SAKARYA
Okur Kosesi

Dikkat! Brusella uyarısı

Dikkat! Brusella uyarısıSakarya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Saffet Savaş, ilimiz genelinde 20 bin civarında küpesiz ve kayıt altına alınmayan küçükbaş hayvan olduğunu söyledi.

Kayıt altına

Birlik Başkanı Saffet Savaş, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı açıklamasında “Koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi yönetmeliğinin uygulama talimatı 81 il müdürlüklerine gönderilen genelgede, ülkemizdeki koyun ve keçilerin kayıt altına alınması ve koyun - keçi vebası hastalığının yok edilmesi noktasında 2010 – 2012 yılları arasında 3 yıllık süreyle Avrupa birliği destekli ‘’koyun ve keçilerin küpelenmesi ve aşılanması projesi ‘’ kapsamında 65 milyon kulak küpesi ve 90 milyon doz koyun – keçi vebası aşısı dağıtılmıştır” dedi.

İnsana geçen

Savaş “İlimizde halen 20 bin civarında küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Pek tabidir ki bu hayvanlar aşılanamadığından hastalıkların devam ettiği demektir. Peki hastalık devam ediyor ise, aşı yaptıranın eziyeti ve yaptığı masrafın bedelinin vebali kimindir?, Şimdide önümüzde buluna tarım ve gıda hayvancılık bakanlığı gıda ve kontrol genel müdürlüğünün hayvanlardan insanlara da geçen brusella hastalığının yok edilmesi için 2012 / 032  nolu genelgesi durmaktadır. İlimizde aşılama programı 10 Mart –15 Mayıs olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

Tehdit

Savaş, “Peki 20 bin civarı kimliksiz kayıtlanmamış küçükbaş hayvanlar aşılanamayacağına göre yetiştiricilerimize büyük ekonomik zararlar veren hem de halk sağlığını tehdit eden bu hastalıktan nasıl kurtuluruz. Bütün bu eksikler içindir ki ilimizdeki konusunda sorumlu olanların ivedilikle kanunların yürütülmesinde sorumlu ve görevli olan köy ve mahalle muhtarlarını bizzat toplayarak en ücra köşedeki bir tek koyun ve keçi hayvanı bırakılmadan küpelenmesi ve aşılanması yapılmalı. Bütün bunlara uymayarak kimliklendirme ve aşı yaptırmayanlara gerekli kanunu işlem yapılmalıdır. Bu konu ile ilgili bizler Sakarya ili damızlık koyun – keçi yetiştiricileri birliği olarak  kanunların işletilmediğini görmekteyiz. Sebebi belli şuanda erken doğum yapan sürülerin kuzuları kesime başlamış ve kimliksiz ve de aşısız kesim yapılarak bil hassa halk sağlığını tehdit eden Brusella hastalığı taşıyan hayvanlar halka yedirilmektedir” dedi.

Kaçak kesim

Konuşmasında, İl ve ilçelerimizin çeşitli yerlerinde hijyenik olmayan mezbaha dışı veteriner kontrolsüz kaçak kesimler yapıldığını öne süren Savaş, “Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve ilimizde küçük baş hayvan hırsızlıkları yapılmaktadır. Bunların önüne geçilmesinin bir yolu da kaçak kesim yapılan yerlerin derhal kapatılmasıdır. Bizler birlik yöneticileri olarak hiçbir kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Ancak ben namusluyum diyen herkes kimliksiz ve aşı belgesi olmayan hayvanları ve de mezbaha dışı veteriner kontrolü olmayan kaçak yerlerde kesmemelidir” dedi.


Bu haber, 18.02.2012 13:24 zamanında yazıldı ve toplam 367 kez okundu.


Adınız Email
Yorum Başlığı


Free Counter