BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?23 Haziran 2019 , Pazar

Orhan Sinan Dural
Evlilik birliğinin sona ermesi denilince akla ilk olarak boşanma gelmektedir. Halbuki bir evlilik; ölüm, gaiplik, evlenmenin butlanı gibi nedenlerle de sona erebilmektedir. Bu yazımda evlilik birliğinin sona ermesi denilince ilk akla gelen sebep olan boşanma konusunda siz değerli okuyucularıma genel bilgiler vermek istiyorum.
***
Boşanma hususunu temel olarak anlaşmalı ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayırabiliriz. Eşlerin anlaşmalı boşanmak istemeleri durumunda kanunen yerine getirilmiş olması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle evliliğini anlaşmalı boşanma yoluyla bitirmek isteyen bir çift en az 1 yıl evliliğini sürdürmüş olmalıdır. Evliliğin 1 yıldan az sürmüş olması durumunda boşanma davası önce çekişmeli olarak aile mahkemesinde açılıp daha sonra tarafların anlaştığı hususlar hakkında protokol mahkemeye sunularak bu sürenin kısaltılması denenebilir. Süre konusunun dışında taraflar boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde anlaşmaya vardıkları konuları bir protokol haline getirip mahkemeye sunmaları gerekmektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya bizzat katılmaları zorunludur. Bu zorunluluğun sebebi şudur; eşlerin anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde mahkemeye bildirdikleri hususları hâkimin teyit etmesi gerekmektedir.
***
Taraflarların anlaşarak boşanmaları hem mahkemenin uzun sürmemesi hem de boşanma sonucundaki maddi ve manevi sonuçlar hakkında taraflara müzakere etme imkanı vermesi açısından faydalı bir hukuki yoldur. Fakat boşanma gibi bir konuda uzlaşmaya varmak çoğu halde mümkün olmadığı için çekişmeli boşanma yoluda sıklıkla kullanılmaktadır. Çekişmeli boşanma davasıyla hakimin bir evliliği sonlandırabilmesi için medeni kanunda sayılmış bulunan kanuni nedenlerden en az bir tanesinin mevcudiyetinin hakime kanıtlanması gerekmektedir. Bu kanuni nedenler özel ve genel nedenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Özel boşanma nedenleri şunlardır; Zina, Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, Terk, Akıl hastalığı. Yukarıda sayılan özel boşanma nedenlerinin hepsinin ayrıntılı ve teknik unsurları ve kanıtlanma usulleri mevcuttur. Hepsini açıklamak için bir kitap yazmak gerekeceği için sadece isimlerini saymakla yetiniyorum. Bunlarında dışında bir de genel bir boşanma sebebi vardır. Bu genel boşanma sebebi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak bilinmektedir. Çekişmeli boşanma davası açarken en çok ileri sürülen sebeplerin başında gelir. Evlilik birliğinin devamı taraflardan artık beklenemeyecek kadar bozulduysa ve evliliğin devamı kendisinden beklenecek sonuçları doğurması hakkında bir umut kalmadıysa hakim evliliği bu nedene dayanarak sonlandırmaktadır.
***
Boşanma gerçekleştikten sonra hakim boşanmanın hukuki sonuçları hakkında karar vermek zorundadır. Bu sonuçların bazıları şu şekildedir; evlilik boşanma yoluyla sona ererse eşler birbirine yasal mirasçı olamazlar, boşanan kadın evlenmeden önceki soyadını geri alır, maddi-manevi tazminat talepleri hakkında, yoksulluk ve iştirak nafakaları hakkında, çocukların velayeti hakkında ve velayet verilmeyen tarafla çocuğun iletişimi hakkında hakim bir karar verir. Bunun dışında bir de mal paylaşımı konusu vardır. Mal paylaşımı davası boşanma davası ile birlikte açılırsa mal paylaşımı davası boşanma davasının sonucunu bekleyecektir. Bu nedenle önce boşanma davasının açılması, bu dava sonuçlandıklatan sonra mal paylaşımı davasının açılması tarafların yararına olacaktır.
Bu yazı toplam 192 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
Yazarın Son 10 Makalesi+ Yazarın Tüm Makaleleri +
DURUŞMADA AYAĞA KALKMA MESELESİ
14 Aralık 2019 , Cumartesi
BEKÇİLERİN KİMLİK SORMAYA HAKKI VAR MIDIR?
7 Aralık 2019 , Cumartesi
TIBBİ MÜDAHALE VE HUKUK
30 Kasım 2019 , Cumartesi
İŞ YERİNDE BASKI (MOBBİNG)
23 Kasım 2019 , Cumartesi
İŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA
17 Kasım 2019 , Pazar
MAL KAÇIRMA AMACI GÜDEN İŞLEMLERİN İPTALİ
9 Kasım 2019 , Cumartesi
MİRASTAN FERAGAT
2 Kasım 2019 , Cumartesi
SENETTE ZAMANAŞIMI
26 Ekim 2019 , Cumartesi
ARAÇTA SİGARA İÇME YASAĞI HUKUKİ Mİ?
19 Ekim 2019 , Cumartesi
HUKUKA AYKIRI DELİL NEDİR?
12 Ekim 2019 , Cumartesi