-

 

Günün Tarihi:17 Kasım 2019

Enginar Ürünü Mutlaka Tanıtılmalı?16 Ekim 2019 , Çarşamba


İzzettin Kömürcü

Enginar Ürünü Mutlaka Tanıtılmalı?

Geçtiğimiz günlerde Ankara caddesi’nde Ayşe Abla’nın yeri Pastane –Cafe’de enginar yetiştiricileri İ.Hakkı Seven, İsmail Ünal, Nuri Doğu ve İsmail Coşkun ile karşılaştık.

Eskiden bahçelerde elma, ayva, erik yetiştiriciliği yapılırken son yıllarda yüksek verim ve kalitesi nedeniyle Taraklı’da enginar üretimi ilk sıralarda yer almaya başladı.

Enginar üretimi ile ilgili en iyi referansları Yunus Turan-Mesut Kara gibi üreticilerden alabileceğimiz belirtilse de Taraklı’da enginar yetiştiriciliği üzerine yukarıda ismini saydığım üreticilerle sohbet ettik.

Taraklı’da enginar yetiştiriciliği nasıl başladı? Özellikleri nelerdir? Nasıl pişirilir? Enginarın ticari değeri nedir? Taraklı’da nerede enginar yiyebiliriz? gibi konulara girmeyeceğim.

Enginar üretiminde önemli bir yer tutan Taraklı’da ne yazık ki enginar üreticileri mutlu değil.

Taraklı ve yöresinde yaklaşık 2 bin dönümde enginar yetiştiriciliği yapıldığını söyleyen üreticiler Taraklı Enginari’nın marka olması gerektiğini anlattılar

Bu yıl enginar üretimindeki kalitenin he yıl olduğu gibi yüksek kalitede olduğunu işaret eden enginar yetiştiricileri Nisan ayında dikimi yapılan ve Ağustos ayında başlayarak Ekim ayı sonuna kadar hasadı yapılan “Yaz Enginarı” -“Turfanda Enginar” türünün ülke genelinde bilinmediğini belirttiler.

Taraklı Enginarı’nın tanıtımına vurgu yapan enginar yetiştiricileri “Yaz Enginarı yani Turfanda enginar pek bilinmiyor. Mevsimsel olarak Ekim ayı sonuna kadar enginar hasadı Taraklı’da yapılır” diye konuştular

Enginar yetiştiricileri ürünlerini tarladan İstanbul ağırlıklı tüccara pazarladıklarını ifade ettiler

Enginar üreticileri Taraklı’da yetişen enginarın mutlaka tanıtılması gerektiğini söyleyerek “ Sadece ülke çapında değil uluslar arası piyasa da da Taraklı enginarın bilinmesi gerekiyor. Buda Sakarya Valiliği’nin Büyükşehir Belediyesi’nin ve tarım ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının girişimleri ile gerçekleşir “ diyorlar.

Evet;

Son derece yüksek kaliteli Taraklı Enginarı’nın en büyük sorunu belli ki tanıtım.

Taraklı ve yöresi Türkiye’nin en verimli Enginar üretimi sahası.

Taraklı’nın tanıtımı sadece tarihi evler ve Cenab-ı Allah’ın nimeti doğa güzellikleri ile yeterli olmamalı.

Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı “Taraklı, Enginar Üretim Merkezi olacak” demişti.

Enginarın tanıtımının yapılması ile ilgili bir kaygım yok.

Son olarak her yıl üretimi katlanarak artan enginar’ın yetiştiricisinin gerçekten yetkililerin çok büyük desteğine ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim.

Taraklı Enginar’ın başkenti yapılabilir.

Haftaya tekrar görüşmek üzere hoşçakalın

 

Bu yazı toplam 128 defa okundu.
UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.

Arşivde Tarihe Göre Arama Yap

Arşivde Ara

Site İçi Arama

 


 

 

 

 

SAKARYASPOR PUAN DURUMU