‘Sakarya uyuşturucu trafiğinde’

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Sakarya Emniyet Müdürlüğü’nün iş birliği ile düzenlenen "Madde Bağımlılığı Semineri" Arifiye'de velilere yönelik gerçekleşti.
İlişkiler
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Yrd. Doç Dr. Hayrullah Yazar ve Sakarya Emniyet Müdürlüğü’nden Narkotik Madde ve Madde Bağımlığı Danışmanı Kamil Yemez tarafından verilen seminerde, Arifiye'lilere anne ve babalara; çağımızın en büyük felaketlerinden biri haline gelen "Madde Bağımlılığı ve Gençlerimizin bu beladan korunmasında en büyük faktörlerden biri olan birey-aile ilişkileri" hakkında bilgi verildi.
Felaket
SEAH Mikrobiyoloji Uzmanları’ndan Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar, "Madde bağımlılığı en basit olarak sigara içmeyle başlayıp, arkadaş ortamlarında alınan çeşitli maddelerle devam etmekte, gerek bireyde, gerek ailelerimizde tamiri mümkün olmayan zararlara ve hatta ölümle sonuçlanan felaketlere neden olmaktadır. Günümüzde, en büyük problemimiz ise; ulaşılması en kolay olan, kullanım yaşının ilköğretim öğrencilerine kadar düştüğü ve ilk kullanımda bile ölüm vakalarının yaşandığı sentetik uyuşturucu olan bonzai adlı maddedir” dedi.
Sorumluluk
Yazar, “İçerisinde bilinen 270 çeşit maddenin bulunduğu bu ölüm tuzağının içinde, saç spreyinden tutun, fare zehrine kadar birçok madde, doğal görünümlü olsun diye adaçayı gibi bitkilere enjekte edilmek suretiyle gençlerimize sunulmaktadır. Bu madde ile mücadelede resmi kurumlara olduğu kadar, ailelerimize de büyük sorumluluklar düşmektedir. Çocuklarınızla, onların arkadaş ortamları ile servis şoförüne kadar, muhatap oldukları herkesin hakkında bilgi sahibi olmalısınız" dedi.
Ergenlik
Sakarya Emniyet Müdürlüğü’nden Narkotik Madde ve Madde Bağılığı Danışmanı Kamil Yemez ise, madde bağımlılığının ulaştığı korkunç boyutu, yaptıkları yakalamalarda karşılaştıkları ilginç örneklerden kesitler vererek anlattı. Gençlerin içine düştükleri bu batağın en büyük nedenlerinden birinin gençlerimizin ergenlik dönemlerinde yaşadıkları asilik, merak, arkadaş özentisi ve arkadaş ortamları olduğunu belirten Yemez, “Gencecik bedenler daha hayatlarının baharında yitip gitmektedir. Hatta bu konu, yapılacak her hangi bir tetikleme ile harekete geçirilebilecek kitleler yaratmak isteyen güçlerin hain bir planı gibi de algılanabilir. Çünkü, uyuşmuş bir beyne ve bedene istenilen her şeyi yaptırmak mümkündür” dedi.
Sorumluluk
Yemez, “Sakarya'mız bir üretim üssü olmamakla birlikte, metropollere yakınlığı nedeniyle uyuşturucu trafiğinin geçiş noktaların biri. Bu gün Sakarya'mızda kulanım yaşı ilköğrenime kadar düşen sentetik uyuşturucunun satıcılarından bahsedeyim size. Servis şoförü, okul temizlik görevlisi, müstahdem, kantinci, okul civarında esnaf, iletişim bayi. Kısacası çocuklarının günlük yaşantılarında her an muhatap olacakları insanlar… Bu nedenle siz ailelere çok büyük görevler ve sorumluluklar düşüyor. Çocuklarınızla olan iletişiminizi asla kesmeyin ve onların hareketlerini sürekli izleyin. Bu konuda çok şüpheci olup, en küçük bir tersliği hemen araştırın. Çünkü bir anlık gaflet, onların bu batağa düşmesine yeter de artar bile" dedi.