Savaşın masum kalpleri-10

Geleceği şekillendiren kahramanlar
Suriyelilerin en yoğun yaşadığı 23 İl’den biri olan Sakarya’da uygulanan PICTES projesi masum gözlerin dili, sessiz feryatların sesi oldu. Karaman Geçici Eğitim Merkezi ve il genelinde okullarda verilen eğitimler ile topluma entegre olan çocuklar bir taraftan eğitim alıyor, bir taraftan savaş travmasını atmaya çalışıyor.
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonlarının Desteklenmesi Projesi (PICTES) kapsamında 74 Türkçe öğreticisi, bir Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ile çeşitli sebeplerle eğitim hayatından uzak kalmış öğrencilere verilen eğitim nasıl veriliyor. Öğretmenler ne hissediyor, çocuklar ne anlatıyor. Savaşın masum kalplerine dokunan öğretmenler geleceği kurtarmak adına her türlü mücadeleyi veriyorlar. Onlar aslında Suriyeli çocukların da kahramanları. İlimizde hangi okulda, kaç Suriyeli öğrenci var. Çocukların masum zihinlerinde kalan savaşı izleri bize ne mesajlar veriyor. Hepsi ilgiyle okuyacağınız bu yazı dizisinde…
Proje Koordinatörleri:
Ali AKILLI
Oğuzhan ÖZKAN
Hazırlayan
Ekrem ÜRDÜÇ
Savaş Mağduru Çocuklara Umut Oldu
Karamanda hizmete giren merkezin savaş mağduru olan çocuklara moral olan umut olan
Karaman Geçici Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Suriyeli Mohamad Jihad Kuitt ortak olduğu duyguyu şöyle açıkladı. “Milli Eğitim Bakanlığı ve Sakarya Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile açılan Karaman Geçici Eğitim Merkezi biz ve Suriyeli aileler tarafından sevinçle karşılandı. Savaş dolayısı ile öğrenimlerine ara vermek zorunda kalan birçok çocuğa umut oldu. Burada verdiğimiz eğitimle çocuklara savaşlarda yaşadıklarını da unutturmaya çalışıyoruz. Çocukların eğitimi almaya başlaması Suriyeli aileleri de oldukça rahatlattı. Ailelerimize verdiğimiz aile eğitimleri ile de onların da topluma uyum sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Karaman Geçici Eğitim Merkezinin fikrini gerçeğe çeviren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
Yeni Suriye’nin İnşaası
Karaman Geçici Eğitim Merkezi Müdürü Ali Çiydem, yeni Suriye’nin inşası ve Sakarya’daki yardımları duygusal bir dille şöyle yazdı. “ Geçici Eğitim Merkezimiz 285 öğrenci, 26 Suriyeli Gönüllü Eğitici ve 12 Türk Öğretmenle faaliyetlerini yürütmektedir. Karaman Geçici Eğitim Merkezi bir okuldan daha fazla anlam ifade ediyor. Verdiğimiz öğretimle bir okul, KADEM vasıtasıyla yaptığımız aile eğitimlerimizle bir sosyal yaşam destek merkezi, İHH eliyle yapılan sosyal yardımlarla da bir yardımlaşma merkeziyiz. Tabi bunların hepsi Büyükşehir Belediyemizin ciddi katkıları ile hayat buluyor. Suriye savaşı deyince birçok kişinin aklına Suriye'de harabeye dönmüş şehirler ya da Sakarya'dan Suriye'ye uğurladığımız yardım tırları akla geliyor. Peki Suriye'de savaş bitince Suriye'yi kim inşa edecek? İşte Karaman Geçici Eğitim Merkezi bu soruya verilecek cevaplardan biri olmaya çalışıyor. Bugün maalesef Suriye'de savaş dolayısıyla bir nesil eğitimini tam olarak alamama tehlikesi ile karşı karşıya... Biz burada kardeşlik görevimizi yerine getirecek ve bu neslin yaşıtları ile uygun eğitim alması için elimizden geleni yapacağız. Merkezimizde eğitim alan anasınıfı öğrencileri savaşı tam olarak algılayamasalar da, ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim gören çocuklarımızın neredeyse tamamının savaşla ilgili acı hatıraları var. Bu anlamda; merkezimizin eğitim, öğretimin yanında rehabilite görevini de yerine getirdiğini söylemek çok abartılı olmaz. Suriye'deki savaşın altı yıllık bir geçmişi var. Maalesef ne zaman normalleşeceğini de tam olarak bilemiyoruz. Suriyeli misafirlerimiz Türkiye'de kaldıkları müddetçe onların yaşadıkları topluma adapte olabilmelerine dönük de çalışmalarımızı yapıyoruz. 10 yaşında Suriye'den gelen bir çocuk şimdi 16 yaşında bir genç oldu. Bunlara yol gösterici olmaya ve topluma adapte etmeye çalışıyoruz. Merkezimizin en büyük görevlerinden birisi de; bu çocuklara Türkçe dil eğitimi verip, Türk okullarına hızlı geçişlerini sağlamak ve eğitimlerine orada devam ettirmek. Bu noktada Pictes Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonun Desteklenmesi Projesi en büyük katkıyı sunmuş oldu. Projede emek harcayan herkese teşekkür ediyoruz.