O şiir artık marş oldu

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Sakarya Şubesi’nin Kurucu Onursal Başkanı Salim Yarar’ın, görevi esnasında Çanakkale gezisi sırasında yazdığı 4 kıtalık ‘Çanakkale Geçilmez’ şiiri marş olarak bestelendi ve TRT’nin arşivine girdi.
30 bin baskı
Çanakkale Conk Bayırı tepesinde Ataürk’ün saatinin parçalandığı yerde duygulanarak kaleme aldığı Çanakkale Geçilmez şiirinin nasıl marş olarak TRT’nin repertuarına girdiğini anlatan Yarar, “18 Mart 2003 yılıydı. O zaman görevdeyim ve şehit ailelerini ziyaret için Çanakkale’ye götürmüştük. Conk Bayırı’nda savaşın izlerine tanıklık ederken, ordumuzun ve Atatürk’ün kahramanlığına şahit olmanın verdiği duyguyla bu şiiri kaleme aldım. Özel olarak tasarım kapağı yaparak şiiri özel bir Çanakkale tablosuyla 5 bin adet, şiirden 30 bin adet bastırdım. Tüm Valiliklere, Garnizon Komutanlıklarına, Ordu Komutanlıklarına ve Tugaylara gönderdim” dedi.
23’ün sırrı
Yarar, “Gönderdiğimi bu şiirler için teşekkür mektupları aldım. Özellikle dönemin Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan teşekkür aldım. Şiirin çerçevesi de çok anlamlı. 18 abide var. 18 Mart’ı hatırlatsın diye. 23 bayrak var. 5 önemli 23 bu. 23 Nisan Çocuk Bayramı, Erzurum Kongresi, Lozan’ın fiili zaferidir. 23 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 23 Aralık Memen Kubilay Şehit edilmesi olayını hatırlatsın istedim. Önce vatan dedim. Şehit babası olarak vatan sağ olsun diyoruz. Dedelerimiz canıyla bu vatanı vatan yaptılar. Bayrak her zaman her yerde dalgalanacak. O nedenle tablomda bayraklarımız dalgalanıyor” diye konuştu.
Bestelendi
Şiirin marş olması hikayesine anlatan Yarar, “Sakaryalı isim olan Kavaklı Orman köyünden Tacettin Tınaz adındaki Albay şiirimi Samsun’da besteledi. Bestelenmiş şeklini notalarıyla bana gönderdi. Bende Sakarya Üniversitesi Devlet Konservetuarı Kürsü Başkanı Prof.Dr. Hatice Selim Tekin’i ziyaret ettim. O da şiirimi üniversite de seslendirildi. Besteyi yapan Albay Tacettin Tınaz hemşerimiz yeniden besteleniş şeklini gönderdim. Oda bana bilgi vererek, bestelenmiş şeklini TRT’ye gönderdi. TRT’nin repartuarına marş olarak girdi. Bu benim için büyük bir onur ve gurur kaynağı oldu” dedi.
EDOK’a gönderilecek
Şiirin askeri marş olarak çalınması için girişimlerde bulunduğunu söyleyen Yarar, “Şimdi bu şiirin piyano değil de banda eşliğinde çalınması için girişimiz var. Böyle olmasının daha uygun olacağını düşündük. Bando eşliğinde seslendirildikten sonra EDOK (Eğitim ve Doktorin Komutanlığı)’na göndereceğiz. Böyle eserin repartuara girmesi ve marş olarak çalınması bir şehit babası olarak bana büyük gurur verecek” dedi.
Hatıralarını yaşatmak
Çökekler Mahallesi'ndeki evlerinde 365 gün Türk bayrağını dalgalandıran şehit babası Salim Yarar, oğlunun ve diğer Mehmetçiklerin aziz hatırasını yaşatmak için evlerinin bahçesine mini müze kurdu. Artvin’de, Sakarya’da oğlunun adına kütüphaneler, Atatürk anıtları ve çeşmeler yaptıran Yarar, 23 yıldır aldığı şehit maaşını oğlunun adını yaşatmak için harcıyor.
Vatan kahramanları
Şehit Deniz Komando Onbaşı Fatih Kemal Yarar’ın babası olan Salim Yarar, hayırseverlerinde malzeme desteği ile Çökekler Mahallesi’nde, 15 Temmuz Şehidi Ömer Halis Demir’in ve her ilden bir şehidin resminin de bulunduğu Türkiye haritalı “Vatan kahramanları” adlı anıtı da kısa bir süre önce yaptırdı.
18 Mart’ta açılış
Yarar ayrıca anıtın 18 Mart şehitler haftasında açılışının yapılması için Kaymakamlık ve Valilik makamına bilgi verdiğini18 Mart şehitler haftasında açılışının yapılması durumunda daha da anlam kazanacağını ifade etti.