Depremde nasıl davranmalıyız?

Sakarya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hüseyin Kaşkaş tarafından 2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında Serdivan Abdülhamit Camii’nde cemaate, “Afet Farkındalık Eğitimi“ ve “deprem sırasında nasıl davranmamız gerekir” başlıklı konularında bilgi verdi.
Önceden planlamalıyız
Sakarya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri, Serdivan Abdülhamit Camii’nde cemaat ile bir araya geldi. Cami cemaatine Afet Farkındalık Eğitimi başlığında bililer veren AFAD İl Müdürü Kaşkaş, “Deprem süresince kendimizi korumak için ne yapacağımızı önceden planlamalıyız. Sarsıntı başlar başlamaz ilk yapmamız gereken paniğe kapılmamaktır. İnsanlar deprem sırasında genellikle paniğe kapılıp, donup kalmakta ya da bilinçsizce kaçışmaktadır. Paniğe kapılmamak için deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenmeli ve uygulamalıyız. Eğer bina içerisindeysek depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, oradan oraya koşmanın, balkon ve merdivenlere yönelmenin asansöre binmenin ve pencere ve balkonlardan atlamanın size zarar vereceğini bilmelisiniz.”
Başınızı koruyun
Müdür Kaşkaş, “Bir deprem anında çöküp sağlam bir nesnenin yanında durun. Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun. Sarsıntı sona erene kadar sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için tutunun. Bu sırada diğer kolunuzun üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden gözlerinizi ve yüzünüzü koruyun. Eğer deprem anında mutfaktaysanız ve yanan bir ocak varsa sarsıntı hissedilir hissedilmez önce ocaklardaki ateşi ve gazı kapatın sonra ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini yapın.”
Gazı kapatın
Kaşkaş, “Eğer deprem anında mutfakta değilseniz ancak yanan bir ocak varsa; sarsıntı hissedilir hissedilmez önce ÇÖK-KAPAN-TUTUN pozisyonunu alın, sarsıntı geçtikten sonra ocaklardaki ateşi ve gazı kapatın. Bir acil durum ya da afet sırasında bulunduğunuz yerde en uygun ÇÖK-KAPAN-TUTUN pozisyonunu alarak hedef küçültün. Tehlike geçinceye kadar aynı pozisyonda kalın. Deprem anında doğru davranış şeklini hatırlayabilmek ve uygulayabilmek için mutlaka ve sürekli olarak tatbikat yapılması gerekir. Her artçı depremde de ÇÖK-KAPAN-TUTUN pozisyonunu almayı ihmal etmeyin” şeklinde bilgi verdi.