Günün Tarihi:18 Ekim 2021

Sakarya kabağında hasat başladı


Sakarya’da lezzetiyle ve büyüklüğüyle ön plana çıkan balkabağının hasadı başladı.

Tatlısıyla ünlü

Türkiye’de kabak denilince ilk akla gelen ve kabak tatlısının da coğrafi işaret tescili bulunan Sakarya’da bin bir zahmetle ekimi yapıldıktan sonra hasadına başlanılan balkabaklarının tarlalardan sofralara yolculukları başladı. Ekimi nisan ayında özenle seçilmiş çekirdeklerden yapılan balkabakları yaklaşık 6 aylık sürecin ardından toplanarak depolara gönderiliyor. Depolardan pazar tezgahları ve restoranlara gönderilen kabaklar, usta ellerde tatlandırılıp sofralara servis ediliyor.

Sofralara gelme anı

Meşhur kabağın hasadına başlanıldığını aktaran Büyük Esence Mahallesi Muhtarı Sadettin Duman, “Adapazarı kabağı çok meşhur bir kabak ve her toprakta yetişmiyor. Yılın dört ayı güneş alması gerekiyor kabak meydana geldikten sonra. Şu anda da hasat ediliyor ve toplanıp depolara götürülecek. Martın son haftasında veya nisanın ilk haftasında ekimini yaparız. Ekim ayında da hasadına başlarız. Hasadı yapıldıktan sonra depolara çekeriz, deponun havalandırması güzel ise temmuz ayına kadar kabak çürümez dayanaklı kalır. Kabak genellikle İstanbul hallerine gönderiliyor ve bizim belediye başkanımız Sakarya’da kabak evi açtı, orada da satış yapıyoruz. Her tür kabak ürünü mevcut. Adapazarı, Türkiye’de kabağı en iyi yetiştiren ve en güzel tada sahip bir yerdir” dedi.

Herkes memnun

Hasadını gerçekleştirdikleri kabağın kilosunu 1 lira civarında satacaklarını belirten üretici Lütfi Duman ise, “Çocukluğumuzdan beri bu bölgede kabak yetiştiriciliği yapılır. Kaliteden memnunuz, alıcılar da memnun lezzetinden ve kalitesinden. Özetle alan memnun satan memnun diyebiliriz. Ama zaman zaman verim düşüklüğü oluyor. Bu sene de Türkiye genelinde yağış fazlalığı oldu, bu da verimi düşürdü. Aslında daha fazla verim olabilirdi. Şu an topladığımız alandan dönümüne yaklaşık 2 ton kabak almayı umut ediyorum. Tarlanın içerisinde güzel ve kaliteli kabakları toplayarak çekirdeklerini çıkartırız ve onları tohumluk olarak bir dahaki sene kullanırız buda kabağın kalitesini arttırıyor” dedi.

 

11 Ekim 2021 , Pazartesi Bu haber toplam 282 defa okundu.
YASAL UYARI:Haber portalımız 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayınlanmaktadır Yayınlanan fotoğrafların yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, önceden yazılı izin gerektirir. Portalımızda yayınlanan haberler ise, kaynak gösterilmek ve portalımızın ilgili sayfasına link verilmek koşuluyla yeniden yayınlanabilir.


Bu Haberi Okuyanlar Bunları da Okudu

 

 

 

 

Arşivde Tarihe Göre Arama Yap

Arşivde Ara

Site İçi Arama


 



SAKARYASPOR PUAN DURUMU