‘SUBÜ radyolarına destek vereceğiz’

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Konuşmaları’nın 20. konuşmacısı olarak katılan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, “ Öğrencilerimizin enerjisi, soruları beni çok heyecanlandırdı. Genç iletişimci kardeşlerimize geniş imkanlar sunan SUBÜ yönetimini tebrik ediyorum. Okul radyosunun açılması için de RTÜK olarak gereken desteğimizi vereceğiz” dedi.
Yoğun katılım
Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde moderatörlüğünü SUBÜ Sakarya Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Habercilik Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Zülfikar Özçelik’in üstlendiği söyleşide, ‘Yayıncılıkta Özgürlük ve Sorumluluk’ başlığı konuşuldu. Söyleşiye eski bakan yardımcısı ve Milletvekili SUBÜ öğretim üyesi Hassan Ali Çelik, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Başkan A. Akgün Altuğ, gazetecilik öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İnceleme başlatıldı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Türk aile yapısı ve ahlakına uygun olmayan diyalogların geçtiği programın defalarca uyarılmasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı için hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu. Konuya ilişkin açıklamalar yapan Şahin, “Türk aile yapısına ve ahlakına uygun olmayan diyalogların geçtiği 'Konuşanlar' isimli program için platformu defalarca uyarmamıza rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Üst Kurul toplantısında karara bağlanmak üzere söz konusu programa ilişkin inceleme başlatılmıştır” ifadeleri ile duyurmuştu.
RTÜK yapısı
RTÜK’ün yetkileri, yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler veren Şahin, “Net tavırları olan devlet kurumları arasında belki de en önemli, ilk sırada gelecek olan kurumlardan birisi olduğunu düşünüyorum RTÜK’ün çünkü görevi ve tanımı her şeyi bir kanun ile belirlenmiş bir üst kurul. RTÜK 6112 sayılı kanun ile kurulmuş bir üst kuruldur, anayasada yeri vardır. 9 üyesi vardır, 9 üyenin içerisinden bir başkan seçilir. Bir başkanvekili seçilir ve diğer üyelerde bütün siyasi oluşumların temsil edilebileceği bir sistemden kurulmuştur ve meclisteki temsile göre kurulmuştur. Yani herkesin siyasi yapısına göre bir üye orada mevcuttur” dedi.
Şikayetlerde devreye giriyoruz
Devamlı şikayet gelen aynı konular üzerinde yayınlar yapılmaya başlanıldığı zaman devreye girdiklerini aktaran Şahin, “Aslına bakacak olacaksanız biz herkesin ilgi alanına giren konuları bırakalım, fakat durmadan eğlence ile alakalı bilgileri verelim, şunu vermeyin, bu siyasi görüşü yüceltin gibi uygulamalar içerisinde olmamız mümkün değil, bunu yapmıyoruz. Biz devamlı şekilde şikayet gelen aynı konular üzerinde yayınlar yapılmaya başlandıysa o zaman devreye giriyoruz. İnceleme başlatılan program 3-4 kere uyarıldı. Radyo Televizyon Üst Kurulu olarak biz önümüze geldiği zaman, canımız sıkıldığı zaman, önümüze geldiği şekilde mesaj vermiyoruz veya önümüze geldiği gibi mesaj atmıyoruz. Ne zaman ki bir hareketlenme oluyor, halkımızın tepkileri yoğunlaşıyor ve bize de artık ne yapılıyor bu konuda denildiği zaman belki devreye giriyoruz.”
Öğrencilere tavsiyeler
Gençlere önerilerde bulunan Şahin, “Doğanın genel akışına, yaşayış tarzına aykırı olur denetimsiz, düzenlemesiz bir ortam. RTÜK olmasın veya RTÜK benzeri bir şey olmasın, bu yayınlar ülkemize gelsin. İstediği gibi internet üzerinden yayın yapsın. Evde kardeşiniz, eşiniz, anneniz, babanız ve çocuğun ile birlikte yan yana oturup istediği gibi yayın yapanları bunlarla birlikte izleyin. İzleyemezsiniz. Bizim uygulamalarımızdaki demokratik yapı ne Almanya’da, ne Fransa’da, ne Rusya’da, ne İngiltere’de var. Twitter, Facebook veya Instagram o kişinin ev adresine, telefonuna ve kimlik numarasına kadar vermekle yükümlüdür. Arkadaşlar bir şeyleri yaparken, konuşurken veya yorumlarken biraz daha olan bitenden haberdar olarak yapmak lazım. Böyle bir çağda yaşarken, bu çağın avantajları ve dezavantajları hepsi bize sunuluyor. Biz avantajlarını alarak yürümemiz lazım diye düşünüyorum” dedi. Program sonunda Başkan Şahin’e çiçek ve ödül verildi.