SASKİ’ye teşekkür18 Nisan 2017 , Salı

Seyfi Yücel
Sapanca, Kırpınar Kavşağı’ndan geçip beş yüz metre sonar, köprünün yanında bulunan camide sola döndüğünüzde sizi Dibektaş Köyüne/Mahallesine götürür.
*****
Yem yeşil doğa, temiz hava, şırıl şırıl akan dere… Şehrin karmaşasına bu denli yakın tabiat güzelliği insana huzur veriyor. On beş gün de bir dağın zirvesinde bulunan butik otelde staj yapan öğrencimizi ziyarete gidiyorum. Her gittiğimde belirli aralıklarla inerek güzel havayı içime çekiyorum. Bazen güneşli, bazen karlı, bazen de yağmurlu günlerde geçiyorum. Her zaman ayrı güzellikte Sapanca’nın o güzel doğası… İnip ağaçların dallarına dokunuyorum, her mevsim açan çiçekleri seviyorum. Uygun yerlerde Sapanca Gölü’nün güzelliğini kuş bakışı izliyorum. Fotoğraflar çekip, dostlarımla paylaşıyorum.
*****
Çamur olmayan zamanlarda dereye de inip ellerimi yıkadığım, ayakkabımı çıkarıp ayağımı derenin suyuna da soktuğum oluyor. En güzel terapi, 0n dakika ayağım toprağa, suya değdiğinde vücudumda tüm stres akıp gidiyor.
*****
Bazen de Sapanca Gölü sisle kaplanıp güzelliğini göstermekte nazlanıyor. Ama olsun Sapanca’nın sisli havası bile ayrı güzel…
*****
Dünyada temiz içebilecek özelliklere sahip bir bardak su bulamayan yüz milyonlarca insanın bulunduğunu biliyoruz. Her saat yaklaşık üç yüz bebek su bulamadığı için ölüyor. Su kıtlığının yaşandığı böyle bir dünyada Sapanca Gölü bize Allah’ın bahşettiği en büyük nimetlerden birisi… Gözümüz gibi koruyup, gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmamız gereken önemli bir değer. Oysa biz değerini, kıymetini, önemini biliyor muyuz? Bu soruya hiç düşünmeden hayır diyebiliriz. Ormanın içine, dere yataklarına yapılan çarpık yapılaşma ve bunun getirdiği kirlilik bu önermenin kanıtı diyebiliriz.
*****
Dibektaş Deresi’nden yukarı çıkarken Yayla Caddesi-Arıdere Caddesi yol ayrımında derenin içinde ve kenarlarında çöpler fark ettim. İnip baktığımda durum gerecekten içler acısıydı. Dağdan süzülüp gelen kar suyu, yağmur suyunu Sapanca Gölü’ne, oradan da soframıza gelen su kaynaklarından birisi olan derenin durumu içler acısıydı. Plastik atıklar, inşaat molozları, evsel atıklar, elbise, kanalizasyon boru atıkları… Hatta araba tamponu, çamurluğu plastik vitrin camı vb. derenin içine, kenarına serpilmiş. Yüreğime hançer saplandı diyebilirim… Çok üzüldüm, insanlığımdan utandım. Bunu yapan insan olamaz, hatta hayvan da olmaz; çünkü hiçbir hayvan yaşam alanlarını kirletmez, doğaya zarar vermez.
*****
Bir süre üzüntüyle izledikten sonra fotoğraflar çektim. Notlar aldım ve izlenimlerimi 16.03.2017 tarihli köşemde ifade etmeye çalıştım. Aynı gün SASKİ Basın ve Halkla İlişkilerden, ‘teşekkürleriyle’ birlikte ‘gereğini yapacaklarını’ ifade ettiler. 10.04.2017 tarihinde SASKİ’den konuyla ilgili ekip sorumlusu arayarak ve resim çekip göndererek ‘çöplerin temizlendiğini’ ifade etti.
*****
Eskilerin deyimiyle ‘münasip bir lisanla’ konuyu ilettiğinizde kurular ilgileniyor. SASKİ ilgililerine ve özellikle Çevre Koruma Kontrol Şubesi ekiplerine özellikle teşekkür ediyorum…
Bu yazı toplam 103488 defa okundu.Sizden Gelenler
SİNAN KABİL
DUYARLILIĞINIZ İÇİN BİZ TEŞEKKÜR EDERİZ KEŞKE HERKES SİZİN GİBİ DUYARLI OLABİLSE :)
Yazarın Son 10 Makalesi+ Yazarın Tüm Makaleleri +
Sanayi çarşılarına gidin
2 Mart 2021 , Salı
Çıraklıktan mühendisliğe…
23 Şubat 2021 , Salı
Türk devlet geleneğinde yönetim ilkeleri
16 Şubat 2021 , Salı
Devlet adamları vasıfları
9 Şubat 2021 , Salı
Bilim insanı sorumluluğu
2 Şubat 2021 , Salı
Kimse vazgeçilmez değildir
26 Ocak 2021 , Salı
Sıra Erenler Caddesi’nde
19 Ocak 2021 , Salı
Çarşamba Pazarı modern hale getirilmeli
12 Ocak 2021 , Salı
2020’de yaşadıklarımız; 2021’den beklentilerimiz
5 Ocak 2021 , Salı
Gündüz kuşağı programlarında toplumsal yansımalar
29 Aralık 2020 , Salı