Günün Tarihi:12 Temmuz 2020

Kovid-19 Gölgesinde Ramazan ayı geçirdik23 Mayıs 2020 , Cumartesi


İzzettin Kömürcü

 

Bu yıl hiç alışık olmadığımız bir Ramazan ayı geçirdik. Koronavirüs gölgesinde başlayan ve bir ay boyunca camiiler kapalı ve toplu iftar yapamadık.

 

Ramazan ayının son günlerindeyiz. Dünyanın birçok ülkesinde salgın nedeniyle camiler Ramazan ayı boyunca kapalı kaldı.Toplu halde ibadet edilemediği gibi Ramazan ayı geleneği olan pek çok kültürümüzden mahrum kaldık..

Taraklı’da her ramazan ayında Hisar Camii ve Yusufbey Mahallesi camiinde teravih namazı kılmak benim gibi pek çok kişiye büyük mutluluk veriyordu. Taraklı’da Yusufbey camiinde kılınan teravih namazı sonrasında şadırvanda cemaatle beraber toplu oturmak sohbet etmek ayrı bir mutluluk veriyordu. Yusufbey mahallesi camiinde her gece ayrı bir cemaat ikramlarda bulunur getirilen kavun, karpuz ve tatlılar beraberce yenilirdi.

 

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı günlerde Taraklı’da farklı camilerde ibadet yaptım. Zaman zaman Vefa Soysa Destek ekipleri ile sosyal mesafeye uyarak yaşlılarımızı ziyaret ettim. Hayır dualarında bulunup hayır dualarını aldım.

Taraklı’da Ramazan boyunca bir gelenek halini alan hayır işlerinin ve yoksullara yemek dağıtımı koronavirüs nedeniyle sekteye uğramadığını belirtmek isterim.

Mahzun kederli ve buruk bir ramazan ayı geçirdik ama yaşadığımız hassas süreçle herkes üzerine düşeni yapmak mecburiyetinde.

Yemek deyince aklıma geldi.

Şu günlerde evimde mutfakta tadilat işlerimiz oldu. Tadilat işlerimiz bittiğinde mutfağa girdim. Etrafı inceledim. Hanım mutfakta yemek yapıyor. Dışarı çıkarken arkamdan seslendi.

“-Akşam gelirken eve incir getir”

“-İncir uyutması yapacaksın galiba?” diyorum.

“-Evet, aynen öyle…” diyor

Taraklı doğasıyla zengin kültürüyle önemli bir yerleşim yeri. Yemek kültürü de Taraklı’nın zenginlikleri arasında.

Akşam iftar sofrasına baktığımda maydanozlu şehriye çorbası, çömlekte güveç, sarma dolma ve yanında domatesi, soğanı, marulu, limonu ve zeytinyağı bol salata

Ve… İncir uyutması.

Merak edenler için kısaca tarif edeyim. Süte şeker ilave edip ateşte eritilir. Doğranmış incirler eklenip birazcık karıştırılır. Kıvamına gelince soğutmaya bırakılır. Üzerine cevizde ilave edilebilir.

 

Diyeceğim buruk bir Ramazan ayı geçirdik. Bu Ramazan ayını yok saymak elimizde değildir. Allah bu ramazan ayında da yaptığımız her türlü ibadetlerimizi kabul etsin.

Allah ömür verirse nice ramazanlara erişmeyi heyecanla bekleyeceğiz.

Tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum.

 

 

 

 

Bu yazı toplam 886 defa okundu.
UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.

 

 

 

Arşivde Tarihe Göre Arama Yap

Arşivde Ara

Site İçi Arama

 


 

 

 

 

SAKARYASPOR PUAN DURUMU