SPOR PAZARLAMASI1 Ocak 2021 , Cuma

Alpay Alev
Sevgili Okurlarım hepinize merhabalar,
Kötü geçen bir 2020 yılını geride bıraktık. Yeni yılda tüm iyilikler ve güzellikler sizlerle olsun. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yeni yıl diliyorum.
“Spor Pazarlaması spor tüketicilerinin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak amacıyla mal ve hizmet değişimi sürecindeki tüm faaliyetlerin düzenlenmesini içerir.”Özet olarak spor ürün ve hizmetinin pazarlanması faaliyetidir.
Kısa adı AMA olan Amerikan Pazarlama Birliği(American Marketing Association) 1983 yılında bir araştırma yapar. Bu çalışmada Spor Pazarlamasının ne olduğu sorulur. Soruya 8 yanıt verilir. Yanıtlar sıralanır ve bir tanesini işaretlenmeleri istenir.
Yanıtlar şunlardır:
a.Satış
b.Reklam ve tanıtım
c.İnsan ilişkileri
d.İhtiyaçların karşılanması
e.Program geliştirme
f.Fiyatlandırma
g.Planlama ve dağıtım
h.Yukarıdakilerin hepsi
Bu soruya Kolej Ligi yöneticilerinin çoğu bunu “Satış ve tanıtım” olarak yanıtlamıştır. Ama genel anlamda hepsini kapsadığını söyleyebiliriz. Burada iki ana konu vardır. Bu konulardan ilki spor ürünleri ve hizmetlerinin pazarlanarak doğrudan spor tüketicilerine ulaştırılmasıdır. (TBL, Türkiye Kupası, bir maç, bir turnuva, bir rekreatif etkinlik v.b.) Diğeri ise endüstriyel ürünlerin ve diğer tüketim ürünlerinin pazarlanmasında sporun tanıtım aracı olarak kullanılmasıdır. (SÜTAŞ büyümix, Eti bisküvi vb)
Günümüzde ülkemizde özellikle takım sporlarındaki maliyet artışı, ekonomik koşulların kötüye gitmesi spor kulüp yöneticilerini yeni kaynaklar aramaya yöneltmiştir. Bu yönelme beraberinde spor pazarlaması kavramını ülkemizde konuşulur hale getirmiştir.
Özünde bu kavramın spor pazarlaması adı altında kullanılmasının da geçmişi çok eski değildir.Tüm girişimcilerce, ticari alanda çalışanlarca ya da hizmet veren kişilerce; spor pazarlaması, pazarlama alanının içinde yeni bir alan olmasına rağmen; spor asırlardır ya pazarlanmakta, ya da pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. Özet olarak asırlar boyunca girişimciler spor etkinliklerini değişik yöntemlerle sattılar. Ama spor pazarlaması kavramı ilk kez 1978 yılında Advertising Age Magazin tarafından kullanıldı. Dergi bu kavramı tüketici faaliyetlerini ve endüstriyel ürünleri ve hizmet pazarlamasında giderek artan bir tanıtım aracı olan sporun kullanılmasını tarif etmek amacıyla kullandı.
Ülkemizde ise spor pazarlaması konusu yaklaşık 15 yıllardır kullanılmaktadır. Bu konuda ilk toplantı TMOK tarafından 8-9 Nisan 1991 tarihleri arasında İstanbul da düzenlenen “Sporda Marketing Semineri”dir. Sporun ülkemizde bir iş ve önemli bir tanıtım aracı olarak algılanmaya başlamasının da geçmişi çok uzun değildir.
Spor Pazarlamasındaki Önemli Noktalara baktığımızda;
Spor Pazarlamasında dört önemli nokta her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktalar “Ürün, fiyat, yer ve tanıtım”dır. Günümüzde bu noktalar 5P olarak da adlandırılmaktadır. (Product=ürün, Promotion= promosyon, Price:fiyat, Place=yer, Public Relation-Halkla İlişkiler) Bu kavramları şöyle açabiliriz:
a.Ürün:
Spor ürünleri karşımıza değişik şekillerde çıkabilir. İki takım arasında oynanacak bir basketbol maçı bir program, yüzme ve aerobik dersleri bir hizmet, bir takım, kulüp(bunlar ürün=product) veya bir organizasyon için yaptırılmış promosyonel ürünler(promosyon)(anahtarlık, t-shirt v.b) bir tanıtım olabilir. Bunlar bir noktada ana ürünlerdir. Bunların yanı sıra yiyecek, program broşürü, meşrubat servisi gibi yan/yardımcı ürünlerde vardır.
b.Fiyat:
Burada ürünün bilet fiyatı (price) olarak ortaya çıkan değeri söz konusudur.Bu fiyatlandırma ürünün maliyeti, ürüne olan talep, kazanmak istenilen para, yönetimin sübvansiyon oranı gibi kriterler göz önüne alınarak hesaplanır.
c.Yer:
Burada ürünün sunulacağı yer(place) söz konudur.
d.Tanıtım:
Tanıtımda dört unsur değerlendirilmelidir. Bu unsurlar bireysel iletişim, basılı ilan, görsel ilan ve de ödüllendirme.(PR/Public Relation-Halkla İlişkiler)
Temelde Spor Pazarlaması işi “son kişilerle ilişki kurma” işidir. Müşterilerle, tüketicilerle, sporcularla, şirketlerle, işverenlerle ve medya kuruşları ile doğrudan ilişki gerekir.
Bunları sağlayacak kişi yeterli eğitime ve bilgiye, ikna etme yeteneğine, yönetme yeteneğine ve en önemlisi kendisini geliştirme yeteneğine sahip elemanlar olmalıdır.
Sevgiyle Kalın…
Kaynak: www.sporbilim.com
Bu yazı toplam 4009 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA YENİGÜN GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
Yazarın Son 10 Makalesi+ Yazarın Tüm Makaleleri +
HADO TÜRKİYE’DEN SAKARYA HAMLESİ
16 Ocak 2021 , Cumartesi
İL MEM SPORCU DEĞERLER PROJESİ
15 Ocak 2021 , Cuma
KAHRAMAN TÜRK KADINI GÖKSU ÜÇTAŞ ŞANLI
24 Aralık 2020 , Perşembe
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİ ÖNEM ARZ EDİYOR
17 Aralık 2020 , Perşembe
CİMNASTİKÇİLERİMİZDEN TARİHİ BAŞARI
16 Aralık 2020 , Çarşamba
AVRUPA’NIN GÖBEĞİNDE ÖTEKİLEŞTİRME
11 Aralık 2020 , Cuma
SAKARYASPOR VE MURAT BALABAN
4 Aralık 2020 , Cuma
Günümüzde Spor Endüstrisi
27 Kasım 2020 , Cuma
NAİM SÜLEYMANOĞLU ANISINA
20 Kasım 2020 , Cuma
GENERALİ SİGORTA SAKARYA VOLEYBOLSPOR
13 Kasım 2020 , Cuma